سقط جنین

گزیده‌ای از مباحث
پس از معارفه آغازین، به‌منظور آشنایی فراگیران، نمونه‌هایی واقعی از درخواست‌های سقط‌جنین مطرح‌شده در دادگاه‌ها ارائه شد و در مورد هر یک توضیحی کوتاه داده شد. سپس متن اصلی درس ارائه شد که به‌صورت کوتاه بدین شرح بود:
اهمیت سقط‌جنین و ممنوعیت آن: در روایات آمده است که حتی در موارد مشکوک به بارداری نیز نباید داروی القاء سقط‌جنین مصرف شود.
اهمیت بحث ولوج روح و ممنوعیت مؤکد سقط‌جنین پس از آن: فقها زمان ولوج روح را چهار ماه پس از انعقاد نطفه می‌دانند و پس‌ازآن، جنین تقریباً یک انسان کامل برشمرده می‌شود و سقط‌جنین مطلقاً ممنوع می‌شود، مگر درصورتی‌که ادامه بارداری باعث تهدید جدی حیات مادر و سقط‌جنین تنها راه نجات مادر باشد که برخی فقها در این شرایط، سقط‌جنین را جایز می‌دانند.
آیا سقط‌جنین معادل قتل نفس به شمار می‌رود؟ در گذشته، برخی فقها سقط‌جنین پس از ولوج روح را معادل قتل نفس محترمه دانسته، حتی مجازات آن را قصاص می‌دانستند؛ ولی فقهای فعلی به دیه بسنده کرده‌اند.
حکم تکلیفی و وضعی سقط‌جنین: سقط‌جنین حرام است و عقاب اخروی دارد. افزون بر آن، مشمول پرداخت دیه نیز می‌شود. در خصوص مواردی که سقط‌جنین شرعاً مجاز است، حکم تکلیفی حرمت برداشته می‌شود، اما رفع حکم دیه محل اختلاف‌نظر فقهاست.

مدرس: دکتر حمید ستوده
استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران