متن استاتیک شماره 22 موجود نیست
احکام فقهی انواع الکل (1)
انواع الکلها
الکلها افزون بر صنعت، در پزشکی نیز کاربرد بسیار دارند و باارزشترین گونههای الکل باوجود ترکیبات بسیار، دربرگیرنده متانول، اتانول و پراپرانول است و ماده اصلی اغلب الکلهای صنعتی و طبی شامل اتانول است. الکلی که در صنعت به کار گرفته میشود، ازلحاظ ماهیت، هیچ تفاوتی با الکل طبی ندارد و هر دو همان الکل اتیلیک یا اتانول است. منتها به دلایلی، همانند گرفتن مالیات از نوشابههای الکلی آشامیدنی و یا جلوگیری از سوءاستفاده از آنها، کارخانههای تولیدکننده الکل، مواد سمی و بدبو کننده، مانند متانول یا عرق چوب و مواد رنگینکننده (همچون پریدین) به آن میافزایند. اتانول به دو روش طبیعی (تخمیر) و صنعتی تولید میشود. در روش طبیعی از تخمیر قندهای طبیعی و نشاسته مانند انگور، خرما، غلات و ملاس به دست میآید؛ ولی در روش صنعتی از منابع طبیعی مواد اولیه آلی شامل نفت، گاز طبیعی، زغال سنگ و تودههای زیستی به دست میآید که هزینه فرآوری این روش، زیاد و پرخرج است (1).
مصارف الکل
الکل در پزشکی، برای ساخت داروها بهویژه داروهای ضد سرفه و آرامبخش ـ خوابآور، حلالهای دارویی، درمان مسمومیت شدید با متانول، ضدعفونی پوست، محافظت از رشد میکروبی در فرآوردههای دارویی، ساخت روکش قرصها، تهیه ضدعفونیکنندهها، ضدعفونی کردن ابزارهای طبی و محافظت قطعات تشریحی و بافتها، تهیه فراوردههایی همچون دهانشوی و موارد دیگری بهکارمیرود.
در صنعت، از الکل برای تهیه لاک، ورنی و رنگهای انیلین و دواجات استفاده میشود و در ساختن اودکلنها و لوازمآرایشی نیز کاربرد فراوان دارد. این ماده در صنعت، بهگونهای گسترده بهعنوان حلاّل برای ساختن لاک، براقکنندهها، عطرها و اسانسها به کار میرود؛ همچنین از این ترکیب بهعنوان محیطی برای انجام واکنشهای شیمیایی و همچنین بهعنوان یک ماده خام بسیار باارزش در سنتز ترکیبهای دیگر بهکارمیرود(1).
احکام مرتبط با الکل طبی و صنعتی
احکام طهارت و نجاست الکل طبی و صنعتی
پرسش: آیا الکل سفید و زرد نجس است؟
آیتالله بهجت (رحمةالله): الکل مطلقاً مورد احتیاط در نجاست است، مگر بهگونهای به دست بیاید که ازنخست مسمومکننده باشد نه مستکننده (2).
پرسش: آیا الکل سفید به فرمول «C2H5OH » -که از چغندر یا کشمش یا انجیر یا خرما گرفته میشود- نجس است؟ (اگرچه این الکل مستکننده هم هست) و در صورت نجاست، در بیشتر آزمایشگاههای دانشگاهی، برای آموزش درسی از آن استفاده میشود که فرآورده واکنش شیمیایی آن، یک مادّه دیگری همانند اسید و... میشود، آیا فرآورده واکنش نجس است؟ و همچنین در صنایع داروسازی از آن بهعنوان یک حلاّل استفاده میشود، آیا دارو نجس است؟
آیتالله خامنهای (حفظهالله): (الکلی که مستکننده باشد نجس است و با هر چه آمیخته شود آنهم نجس است و اگر در ترکیبات، دگرگونی فراگیر، صورت گیرد به اینکه تمام ترکیبات مایع آن دگرگونی شود، نهفقط الکل، پاک میشود (3).
پرسش: پرستار پس از تزریق آمپول، پنبه الکلی که تمام آن آغشته به الکل است روی جایگاه تزریق قرار میدهد، چنان چه از جایگاه تزریق خون بیرون آید، آیا از راه پنبه آغشته به الکل، دست پرستار نجس میشود؟
آیتالله بهجت (رحمةالله): اگر پنبه با خون نجس شده و الکل به دست سرایت کرده است، دست نجس میشود علیالاظهر و اگر پنبه با خون نجس نشود و تنها الکل به دست سرایت کند، دست نجس میشود علیالاحوط (2).
پرسش: الکل سفید که برای تزریقات در درمانگاهها و بیمارستانها به کار میرود، پاک است یا خیر؟
آیتالله خامنهای (حفظهالله): اگر معلوم نیست که در اصل از گونههای مایعات مستکننده باشد، محکومبه طهارت است.اگر از الکلی باشد که در اصل مایع نیست، هرچند مستکننده هم باشد، محکوم به طهارت است و نماز با لباسی که با این الکل برخورد کرده صحیح است و احتیاجی به تطهیر ندارد؛ ولی اگر از الکل مایع بالاصاله و بر حسب تشخیص اهل فن، مستکننده باشد، بنا بر احتیاط نجس است و نماز با بدن یا لباسی که با آن برخورد کرده، موقوف بر تطهیر است؛ لیکن استفاده از آن جهت ضد عفونی کردن ادوات پزشکی و مانند آن اشکال ندارد(3).
فتاوای برخی مراجع درباره طهارت یا نجاست الکل
آیتالله مکارم شیرازی (حفظهالله): الکل طبی و صنعتی که انسان نمیداند از ماده مستکننده مایع گرفتهشده، پاک است (4).
آیتالله سیستانی (حفظهالله): پاک است (5).
آیتالله فاضل لنکرانی (رحمةالله): پاک است (6).
آیتالله صافی گلپایگانی (حفظهالله): اگر در ترکیب آن، الکل مستکننده نجس وجود داشته باشد نجس است و اگر مشکوک باشد، محکومبه طهارت است (7).
آیتالله تبریزی (رحمةالله): محکومبه طهارت است (8).
آیتالله خمینی (رحمةالله): الکل صنعتی که برای رنگ کردن در و میز و صندلی به کار میرود، اگر انسان نداند از چیزی که مستکننده و روان است، درست کردهاند، پاک است. اگر معلوم نیست که الکل مستکننده و از چیز مایع بهدستآمده، محکومبه طهارت است (9).
آیتالله خوئی (رحمةالله): الکل صنعتی، تمام گونههایش، پاک است (2).
آیتالله اراکی (رحمةالله): الکل صنعتی و طبی پاک است (2).
منابع:
1. آذربادگان، حسینعلی. مقاله بررسی علمی و فقهی الکل و فراوردههای آن، مجله فقه و اصول فقه، بهار و تابستان 1381.
2. پورتال انهار http://portal.anhar.ir/
3. پایگاه اطلاعرسانی مقام معظم رهبری: http://farsi.khamenei.ir
4. پایگاه اطلاعرسانی آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی:www.makarem.ir
5. پایگاه اطلاعرسانی آیتاللهالعظمی سیستانی: www.sistani.org
6. پایگاه اطلاعرسانی آیتاللهالعظمی لنکرانی:www.lankarani.com
7. پایگاه اطلاعرسانی آیتاللهالعظمی صافی گلپایگانی:www.saafi.com
8. پایگاه اطلاعرسانی آیتاللهالعظمی تبریزی: www.tabrizi.org
9. پایگاه رسمی نشر اندیشههای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران: http://www.imam-khomeini.ir/
نویسنده:
محمد مهری لیقوان
دانشکده سلامت و دین، دانشگاه علوم پزشکی قم