متن استاتیک شماره 22 موجود نیست
علیت در پزشکی (4)
در شماره پیشین، بحث پیرامون مفهوم علیت در پزشکی را آغاز نمودیم. در این شماره به گونههای روابط علیتی پرداخته میشود. در آغاز باید گفت که یک رابطه علیتی میتواند مستقیم یا غیرمستقیم باشد. در یک رابطه علیتی مستقیم، عامل بیماری بهطور مستقیم و بدون واسطه، باعث ایجاد بیماری میشود. در رابطه علیتی غیرمستقیم نیز یک عامل در ایجاد بیماری نقش دارد؛ ولی این عمل از راه یک واسطه صورت میگیرد و این واسطه برای ایجاد بیماری ضروری است. رابطه علیتی ممکن است به چهار روش گوناگون عمل نماید: 1. لازم و کافی است 2. لازم است ولی کافی نیست 3. لازم نیست ولی کافی است 4. نه لازم است و نه کافی است. در ادامه بهطور مختصر به این موارد پرداخته میشود.
در گونه نخست، همانطور که از نامش برمیآید، وجود یک عامل برای ایجاد بیماری هم لازم، هم کافی است و بدون وجود آن بیماری هرگز ایجاد نمیشود. این حالت، حتی در صورت یکسان بودن مقدار و حجم مواجهه به دلیل تفاوتهای فردی، همچون حساسیت ژنتیک، بهندرت پیش میآید؛ بهعنوانمثال در بیشتر بیماریهای عفونی، شماری از افراد در رویارویی با عامل عفونت، دچار آن شده و عدهای دچار نمیشوند.
در گونه دوم، عامل بیماری برای ایجاد آن ضروری بوده، ولی بهتنهایی قادر به پدید آوردن بیماری نیست. در این حالت، وجود چند عامل (بیشتر با یک نظم زمانی) برای ایجاد بیماری ضروری است؛ بهعنوان نمونه، مواد سرطانزا در طول زمان و مراحل گوناگون (شامل ایجاد بیماری و پیشرفت آن) بیماری را ایجاد میکنند. برای تظاهرات بالینی سرطان، در کنار عامل سرطانزا، بهعنوان آغازکننده بیماری، عامل رشد دهنده نیز باید وارد عمل شود و هیچیک از این دو عامل بهتنهایی توانایی ایجاد سرطان را ندارند؛ مثال روشنتر آن در مورد بیماری سل است که وجود باسیل برای ایجاد آن لازم است؛ ولی چون باعث ایجاد بیماری در تمام افراد نمیشود پس وجودش کافی نیست.
در گونه سوم، عامل بیماریزا بهتنهایی توانایی ایجاد بیماری را دارد؛ ولی این بیماری میتواند بهوسیله عوامل دیگری نیز ایجاد شود؛ بهعنوانمثال رویارویی با تشعشعات رادیواکتیو و یا بنزن هرکدام میتوانند بهتنهایی بدون حضور عامل دیگری باعث ایجاد لوسمی شوند؛ بااینوجود در چنین وضعیتی، همهکسانی که در مواجهه با تشعشعات و یا بنزن قرار میگیرند، دچار لوسمی نمیشوند؛ بنابراین اگرچه وجود هر دو عامل برای ایجاد بیماری ضروری نیست، ولی این عوامل احتمالاً برای ایجاد بیماری به عوامل کمکی نیز نیاز دارند؛ ازاینرو معیار «کافی بودن» بهندرت به یک عامل منفرد اطلاق میشود.
در گونه چهارم و پایانی، وجود یک عامل بهتنهایی برای ایجاد بیماری نه کافی است و نه لازم. این الگوی رابطه علیتی بسیار پیچیده بوده و شاید درباره بسیاری از بیماریهای مزمن کاربرد دارد. در شماره آینده این بحث پیگیری خواهد شد.
منبع:
لئون گوردیس. اپیدمبولوژی (1385). ترجمه و تنظیم حسین صباغیان، کورش هولاکویی. رشت: انتشارات گپ.
نویسنده:
دکتر صادق یوسفی
دانشکده سلامت و دین، دانشگاه علوم پزشکی قم