متن استاتیک شماره 22 موجود نیست
اسیر راز نشدن!
قال الامیرالمؤمنین علی(علیهالسلام):
«سرّک أسیرک فإن أفشیته صرت أسیره»1
امام علی(علیهالسلام) میفرمایند: «راز تو در بند توست، اگر آن را فاش کنى تو در بندش خواهى شد.»
همانگونه که در جریان هستید، قرار بر این بود که در هر جلسه درس، آیهای از قرآن کریم و یا یک حدیث شریف بیان شود و این آیات و روایات با موضوع و مبحث کلاس اخلاق پزشکی و اخلاق حرفهای دانشجویان رشتههای علوم سلامت مرتبط باشد. از چهار شمارهی پیش، موضوع «امانتداری»، با بهرهگیری از آیات قرآن کریم و روایات شریفه، مطرح شد. در شمارههای قبل نشریه، با استناد به آیهای از سوره مبارکه یوسف و روایات شریفه، موضوع رازداری بحث شد.
آنچه از فرمایش مولای متقیان برداشت میکنم این است که تا وقتی راز بیمار (و همهی آنچه از بیمار میدانیم، میتواند راز بهحساب آید) را فاش نکردهایم، آن راز در دست ماست، اما از زمانی که آن راز را فاش کردیم، ما اسیر و گرفتار آن راز خواهیم بود؛ بیمار شکایت میکند، باید برای ادای توضیح به نظامپزشکی یا تکمیل پرونده به پاسگاه انتظامی برویم، مستندات خود را به دادگاه بدهیم تا بتوانیم از خود دفاع کنیم و بهجای اینکه در محل کار خود باشیم، هر چند روز یکبار میبایست به کلانتری، پاسگاه، دادگاه و ... برویم. اسرار زندگی انسانها برای آنها مهم است. برای بعضی از بیماران، نکاتی که شاید برای ما مهم نباشد و عادی بهحساب آید، مهم است و برای آنها راز محسوب میشود و اگر کسی از کارکنان سلامت آن را فاش کند از او شکایت میکنند.
خانمی با تلفن ثابت مطب متخصص زنان و نازایی تماس گرفته است و خود را برای منشی معرفی میکند که همان «رضایی» است که چند سال درگیر ناباروری است. منشی مطب آنچه را میشنود به زبان هم بیان میکند: «بله حالا یادم افتاد، خانم رضایی! درسته چندساله که نازایی داری و دو بار هم کاشتی و نشده است» یکی از خانمهایی که در سالن انتظار نشسته است با سوابق ذهنی خود بیمار را شناسایی میکند و بهاینترتیب بعد از مدتی، اینگونه بین خانمهای محله پچپچ میشود: «اوا! پس خانم رضایی نازایی داره!»
خانم رضایی از پزشک، بله بهدرستی از پزشک و نه از منشی به مراجع ذیصلاح شکایت میکند. مسئولیت رفتار منشی با پزشک است. خود او منشی را انتخاب نموده و باید او را آموزش میداد و از حسن انجام کار او در مطب، مطمئن میشد.
اطلاعات بیماران را مهم بدانیم و در حفظ آن، بیشازپیش تلاش کنیم.
1- غررالحکم، 5630
نویسنده:
دکتر محسن رضایی آدریانی
دانشکده سلامت و دین، دانشگاه علوم پزشکی قم