متن استاتیک شماره 22 موجود نیست
شیخ حرّ عاملی و کتاب وسائلالشیعه
جوامع روایی شیعه هفت کتاب است و از چهار کتاب آن با عنوان منابع متقدم یاد میشود که شامل الکافی، من لایحضره الفقیه، تهذیب و استبصار است. این کتابها به همراه نویسندگان آنها که با نام محمدون ثلاث اول شناخته میشوند، پیشتر معرفی شدند. افزون بر آنها، سه جامع روایی متأخر شیعه نیز در سدههای گذشته تألیف شدهاند که نویسندگان آنها، محمدون ثلاث دوم نامیده میشوند. در شماره پیشین، مرحوم فیض کاشانی و اثر ارزشمند وی با نام «الوافی» معرفی شد. اینک به معرفی کوتاه «شیخ حرّ عاملی» و کتاب شریف «وسائلالشیعه» میپردازیم.
شیخ حرّ عاملی
محمدبنحسنبنعلی معروف به «شیخ حرّ عاملی»، آنگونه که خود نوشته است در شب جمعه هشتم رجب، سال 1033 هجری در روستای مشغری از توابع جبع در منطقه جبلعامل لبنان دیده به جهان گشود. جبلعامل زادگاه شخصیتهای برجستهای از عالمان شیعه، همچون محقق ثانی (م 940 ق)، شهید اول (م 786 ق)، شهید ثانی (م 966 ق) و شیخ بهایی (م 1030 ق) است. پیشینه تشیع در منطقه جبلعامل به زمان تبعید ابوذر غفاری به آن سامان برمیگردد.
شیخ حرّ عاملی تحصیلات خود را در زادگاهش نزد پدر، عمو و گروهی دیگر از عالمان آن دیار آغاز کرد. در جبع نیز نزد عمو و زینالدین محمد (نوه صاحب معالم) و شماری از مشایخ آن دیار، تحصیلات خود را ادامه داد. وی تا چهلسالگی در منطقة جبلعامل زندگی کرد و در این مدت، دو بار به سفر حج مشرف گردید. در سال 1073 هجری برای زیارت ائمه معصومان، به عراق رفت و از آنجا برای زیارت امام رضا، عازم مشهد مقدس گشت و در آنجا ساکن شد. در سال 1087 و 1088 نیز دو بار به زیارت حج و ائمه معصومان، در عراق مشرف شد و بعدازآن به اصفهان رفت و به دیدار عالمان بزرگ اصفهان، مانند علامه مجلسی نائل آمد. وی در آن سفر به علامه مجلسی اجازه روایت داد و علامه نیز به شیخ حر اجازه روایت داد. شیخ حرّ عاملی بعدازآن به مشهد مقدس بازگشت و تا پایان عمر در آنجا ماند تا آنکه سرانجام در سال 1104 ق در آن دیار، دیده از جهان فروبست و در جوار حرم رضوی به خاک سپرده شد.
کتاب وسائلالشیعه
نام کامل این کتاب «تفصیل وسائلالشیعه الی تحصیل مسائلالشریعه»است؛ یعنی کتابی که به تبیین و تفصیل احادیث شیعه که همان ابزارهای لازم برای به دست آوردن احکام و مسائل شریعتاند، پرداخته است. موضوع این کتاب روایات فقهی شیعه است؛ اگرچه به فراخور برخی از ابواب، پارهای از روایات غیر فقهی مانند مباحث اخلاقی و آداب در آن آمده است.
بیتردید، وسائلالشیعه یکی از مهمترین و کارآمدترین جوامع حدیثی در حوزه فقه شیعه است که از زمان تألیف تاکنون، همواره مورد توجه فقیهان و عالمان شیعه بوده است و امروزه نیز از ارکان اصلی استنباط احکام شرعی و اجتهاد در حوزههای علمیه شیعه به شمار میرود. امروزه، کموبیش هیچ فقیه و مجتهدی را نمیتوان یافت مگر آنکه مکرراً به این کتاب، بهعنوان سودمندترین و معتبرترین منبع استنباط احکام فقهی مراجعه کرده و از آن بهرهمند شده است.
شیخ حر نزدیک دوسوم این کار بزرگ را در زادگاهش به نگارش درآورد و در سال 1088 در مشهد مقدس، آن را به پایان رساند. وی نزدیک بیست سال به گردآوری، ساماندهی و تحقیق کتاب پرداخت و پس از تألیف، دو بار موفق به بازنویسی کلی و تجدیدنظر در آن گردید.
مرحوم شیخ حر در مقدمه وسائلالشیعه در بیان انگیزهاش از تألیف کتاب، نخست به اشکالات و مشکلاتی که در بهکارگیری کتابهای حدیثی همچون کتب اربعه وجود داشته است، اشاره میکند؛ مانند:
شیخ حر عاملی کتاب وسائلالشیعهرا در سه بخش تألیف کرده است:
الف. ابواب مقدمه العبادات؛
ب. بخش اصلی کتاب که دربردارنده پنجاه کتاب فقهی از کتاب طهارت تا کتاب دیات است؛
ج. خاتمه کتاب که دربرگیرنده دوازده بخش با عنوان فائده است.
ویژگیهای کتاب وسائلالشیعه
برخی از برتریها و ویژگیهای کتاب عبارتاند از:
تعیین مصدر روایت در آغاز سند: در آغاز سندهایی که از کتب اربعه نقل شده، نام نویسندگان کتابها مقدم شده و در دیگر کتابها به نام کتاب و نویسنده تصریح شده است. اسامی نویسندگان کتب اربعه در آغاز اسناد وسائل اینگونه آمده است: محمدبنیعقوب برای شیخ کلینی، محمدبنعلیبنالحسین برای شیخ صدوق و محمدبنالحسن برای شیخ طوسی.
نمونهای از روایات کتاب وسائلالشیعه
أبواب أحکام الملابس و لو فی غیر الصّلاه
باب استحباب التّجمّل و کراهه التّباؤس
منبع:
حجت، هادی (1395). دانش حدیث به قلم مدرسان دانشگاه قرآن و حدیث، نشر جمال، ص 248-244.
نویسنده:
دکتر هادی حجت
دانشگاه قرآن و حدیث