متن استاتیک شماره 22 موجود نیست
آثار مصرف الکل بر حافظه، گفتار نخست: دورههای فراموشی الکلی (Blackouts)
(یا أیّها الّذین آمنوا إنّما الْخمْر و الْمیْسر و الْأنْصاب و الْأزْلام رجْسٌ منْ عمل الشّیْطان فاجْتنبوه لعلّکمْ تفْلحون * إنّما یرید الشّیْطان أنْ یوقع بیْنکم الْعداوة و الْبغْضاء فی الْخمْر و الْمیْسر و یصدّکمْ عنْ ذکْر اللّه و عن الصّلاة فهلْ أنْتمْ منْتهون)
اى کسانى که ایمان آوردهاید، جز این نیست که شراب و قمار و بتها یا سنگهایى که براى قربانى نصب شده و چوبههاى قرعه، پلید و از عملیات شیطان است. پس دورى کنید از آنها، شاید که رستگار شوید * و جز این نیست که شیطان میخواهد بهوسیله شراب و قمار بین شما عداوت و خشم بیندازد و شما را از ذکر خدا و از نماز بازدارد، پس آیا دست بردار از آنها هستید؟! (مائده، 90-91) (1)
به تعبیر برخی پژوهشگران، ما انسانها همیشه در طول زندگی در حال یادگیری هستیم و یادگیری، وابسته به حافظه است. انواع حافظه ارتباط بسیار پیچیده و تنگاتنگی با بعضی نواحی مغزی دارد (شکل 1)؛ بهطوریکه اگر این نواحی مغزی بهوسیله الکل یا هر ماده یا بیماری دیگری دچار آسیب شود، در حافظه اختلال ایجاد میشود. گاهی این اختلال حافظه خفیف، تدریجی و پنهان است؛ ازاینرو نهتنها خود فرد، بلکه نزدیکان نیز متوجه آن نمیشوند و گاهی اختلال در حافظه، شدید یا ناگهانی است. یکی از اثرهای مصرف الکل بر حافظه، بروز دورههای فراموشی الکلی است که در این نوشتار به توضیح آن میپردازیم.
دو زوج در اواخر دهه سوم زندگی خود، ضمن بازی بریج در حال مصرف الکل بودند. زنان جرعهجرعه شراب مینوشیدند؛ ولی شوهران آنقدر ویسکی خوردند که گرایش به بازی بریج را از دست داده و شروع به تعریف لطیفه کردند. شوهر «الف» چند لطیفه تعریف کرد و همه خندیدند. شوهر «ب» لطیفهای را تعریف کرد و باز همه خندیدند. پس از چند دقیقه، شوهر «الف» همان لطیفه پیشین را دوباره تعریف کرد. شوهر «ب» خندید؛ ولی دو زن با تعجب به همدیگر نگاه کردند. بعد شوهر «ب» همان لطیفه پیشین خود را دوباره تکرار کرد و شوهر «الف» خندید. زنها احساس کردند که موقعیت کاملاً مضحکی ایجاد شده است. روز بعد هیچکدام از شوهران، ماجرای تعریف کردن لطیفه را به یاد نداشتند.
تجزیهوتحلیل این پیشامد
هر دو مرد دچار دوره فراموشی الکلی شده بودند. این مورد نشان میدهد که چگونه الکل میتواند بدون آسیب به دیگر قوای هوشی، حافظه کوتاهمدت را مختل کند. هر دو مرد قادر بودند لطیفههایی را که پیشتر آموخته بودند به یاد آورند و آنها را بهخوبی بازگو کنند؛ ولی کمی پس از تعریف کردن فراموش میکردند که این لطیفه بازگو شده است. همچنین، هیچکدام از مردها الکلی نبودند و هیچیک بهطورمعمول در مصرف الکل افراط نمیکردند. این نکته نشان میدهد که چگونه فراموشیهای الکلی ممکن است در مشروبخوارهای با ظاهر طبیعی که هرازگاهی در مصرف الکل افراط میکنند، به وجود آید.
الکل در این افراد، مانع تحکیم و ثبات خاطرات نو و تبدیل شدن به خاطرات قدیمی میشود. این فرایندی است که تصور میشود موجب آسیب به ناحیه هیپوکامپ و ساختمانهای وابسته در لوب گیجگاهی میشود (2)(شکل 1).
شرح بیشتر این اختلال
دورههای فراموشی الکلی، دورههای فراموشی یکپارچه و پیشگستر (ناتوانی در آموختن و یادگرفتن اطلاعات جدید) هستند که همراه مسمومیت الکلی (مستی) رخ میدهند. دورههای فراموشی ممکن است بسیار ناراحتکننده باشند؛ زیرا ممکن است شخص بترسد که مبادا ندانسته به کسی آسیب بزند یا در حال مستی، رفتارهای غیر عاقلانه نشان بدهد. در دورههای فراموشی الکلی، حافظه دور کموبیش سالم میماند؛ ولی اینگونه بیماران دچار نقصهای ویژه در حافظه کوتاهمدت میشوند و شخص نمیتواند مطالب پنج تا ده دقیقه قبل را به خاطر آورد، چنانکه در داستان یادشده دریافتید که شوهرها به یاد نمیآوردند که این جوک را چند دقیقه قبل شنیدهاند؛ ازاینرو با بازگویی دوباره آن هر دو میخندیدند و این باعث تعجب همسران آنها شده بود؛ زیرا خانمها کمتر الکل مصرف میکردند و به همین دلیل به این بیماری دچار نشده بودند. دیگر قوای هوشی این افراد بهخوبی حفظ میشوند و میتوانند تکالیف پیچیده را انجام دهند؛ ازاینرو برای ناظر معمولی، طبیعی به نظر میرسند (2).
1- Transient global amnesia
2- Anterograde
منابع:
1. جامع التفاسیر، ترجمه المیزان، جلد 6، ص: 173.
Sadock B, Sadock V, Ruiz P(2015). Kaplan and Sadock’s synopsis of psychiatry: Behavioral sciences/clinical psychiatry. 11th ed
نویسنده:
دکتر علی اصغر اکبری
روانپزشک