متن استاتیک شماره 22 موجود نیست
آثـار مصرف الکل بر حـافظه
گفتار دوم: دیگر آثار
﴿یا أیّها الّذین آمنوا إنّما الْخمْر و الْمیْسر و الْأنْصاب و الْأزْلام رجْسٌ منْ عمل الشّیْطان فاجْتنبوه لعلّکمْ تفْلحون * إنّما یرید الشّیْطان أنْ یوقع بیْنکم الْعداوة و الْبغْضاء فی الْخمْر و الْمیْسر و یصدّکمْ عنْ ذکْر اللّه و عن الصّلاة فهلْ أنْتمْ منْتهون﴾
اى کسانى که ایمان آوردهاید، جز این نیست که شراب و قمار و بتها یا سنگهایى که براى قربانى نصب شده و چوبههاى قرعه، پلید و از عملیات شیطان است. پس دورى کنید از آنها، شاید که رستگار شوید * و جز این نیست که شیطان میخواهد بهوسیله شراب و قمار بین شما عداوت و خشم بیندازد و شما را از ذکر خدا و از نماز بازدارد، پس آیا دست بردار از آنها هستید؟! (مائده، 90-91) (1)
الف. اختلالات نسیانی (فراموشی)
در واقع، این نوع اختلالها انواعی از چند بیماری و اختلال است که بهصورت سندرم فراموشی، نمایان میگردد. این سندرم بر پایۀ تعریف، عبارت از تخریب توانمندی در ایجاد خاطرات جدید است. در همۀ این اختلالها علامت کلی، تخریب حافظه است.
ازنظر علیتشناسی با توجه به عامل سببساز، سه نوع اختلال فراموشی مطرح شده است که عبارتاند از: اختلال نسیانی ناشی از بیماری طبی عمومی (مانند ضربه به سر)، اختلال نسیانی پایدار ناشی از مواد (مانند مصرف مزمن الکل) و اختلال نسیانی نامعین برای مواردی که عاملش مشخص نیست. شروع علائم ممکن است حاد یا تدریجی باشد (2).
درگیری لوب پیشانی ممکن است به بروز نشانههایی همچون افسانهسازی و بیاحساسی (آپاتی) بینجامد که این نشانهها گاه در بیماران مبتلا به اختلال فراموشی دیده میشود (3).
علائم [و شکایات] بیماران
اصلیترین شکایت در همۀ بیماران، اختلال فراموشی نقص در حافظه است که شامل فراموشی پیشگستر (ناتوانی در آموختن و یادگرفتن اطلاعات جدید) و فراموشی پسگستر (ناتوانی در به یاد آوردن اطلاعات آموختهشدۀ قبلی) است. حافظه کوتاهمدت میتواند به درجههای مختلفی تقسیم گردد. معمولاً یادآوری فوری تحت تأثیر قرار نمیگیرد و تمرکز سالم است. علائم همراه شامل افسانهبافی، تغییر در شخصیت (بیاحساسی و از دست رفتن نوآوری و ابتکار، تکانهای شدن) و همچنین شکایات بیماریهای زمینهای، همانند سکته مغزی و سندرم فراموشی بر اثر الکل است (3).
معمولاً حافظه کوتاهمدت و نزدیک آسیب میبیند؛ بیمار به یاد نمیآورد که صبحانه یا نهار چه خورده است و یا نام بیمارستان و پزشک او چیست؟ در بعضی از افراد فراموشی آنقدر شدید است که بیمار، زمان و نام شهر محل اقامتش را فراموش میکند (2).
ب. سندرم ورنیکه کورساکوف
نامهای کلاسیک اختلال نسیانی پایدار ناشی از الکل عبارتاند از: آنسفالوپاتی ورنیکه (علائم حاد) و سندرم کورساکوف (اختلال مزمن)(2).
این بیماری یکی از سندرمهای شگرف (دراماتیک) سیستم اعصاب مرکزی وابسته به الکل است که نتیجۀ یک کاهش نسبتاً شدید ویتامین B1(تیامین) در سیستم اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) است (3).
ویژگی اصلی اختلال نسیانی پایدار ناشی از الکل، اختلال در حافظه کوتاهمدت است که بر اثر مصرف افراطی و طولانیمدت الکل به وجود میآید. با آنکه آنسفالوپاتی ورنیکه با درمان، بهطور کامل قابل برگشت است؛ ولی فقط بیست درصد از بیماران مبتلا به سندرم کورساکوف درمانپذیراند. در هر دو سندرم، علت آسیبزایی کمبود تیامین است که درنتیجه، عادتهای غذایی بد یا سوء جذب پدید میآیند (2).
آنسفالوپاتی ورنیکه یا آنسفالوپاتی الکلی، اختلال عصبی حادی است که عدم تعادل (که در آغاز بر راه رفتن اثر میگذارد)، نقصان عملکرد تعادلی، سردرگمی، انواعی از حرکات غیرعادی چشم و... از مشخصات آن است (2). کمبود تیامین با تغییرات رفتاری و خلقی فرد نیز همراهی دارد (3).
درمان: آنسفالوپاتی ورنیکه در مراحل نخستین، نسبت به مقادیر زیاد تزریق تیامین پاسخ سریع میدهد و تصور بر آن است که این دارو در پیشگیری از تبدیل شدن به اختلال سندرم کورساکوف مؤثر است (2).
سندرم کورساکوف، یک سندرم فراموشی مزمن است که میتواند به دنبال آنسفالوپاتی ورنیکه به وجود آید. تصور آن است که این دو سندرم ازلحاظ کارکردی و آسیبشناسی به هم مربوط هستند.
ویژگیهای اصلی سندرم کورساکوف عبارتاند از (2):
سندرم تخریب روانی (بهویژه اختلال حافظه نزدیک)؛
فراموشی پیشگستر در یک بیمار هوشیار؛
احتمال بروز علائم افسانهبافی.
داروی سندرم کورساکوف نیز تیامین به مقدار صد میلیگرم دو تا سه بار در روز است و این رژیمدرمانی باید سه تا دوازده ماه ادامه یابد. شمار کمی از بیماران مبتلا به سندرم کورساکوف پیشرفته، بهطور کامل بهبود مییابند؛ هرچند در شمار قابل ملاحظهای از آنان با تجویز تیامین و تقویت غذایی، تواناییهای شناختی تا حدودی بهبود مییابد (2).
ج. زوال عقل (دمانس)
زوال عقل (دمانس) بیماریای است که با نقایص شناختی و درعینحال، سالم ماندن هوشیاری همراه است. آلزایمر نوعی زوال عقل است (3).
زوال عقل، یک مشکل شناختی بلندمدت ناهمگون است که میتواند بر اثر سیر اختلالات مصرف الکل به وجود آید؛ همچنین کاهش کلی عملکرد هوشی، توانایی شناختی و حافظه نیز مشاهده میگردد؛ ولی مسائل و مشکلات حافظه اخیر نسبت به دیگر حالات بیمار، غالب نیست. عملکرد مغز به دنبال پرهیز و ترک الکل، تمایل به بهبودی دارد؛ ولی این بیماری ممکن است در نیمی از بیماران، طولانیمدت یا دائمی گردد (1). در پنجاه تا هفتاد درصد این بیماران ممکن است شواهد افزایش بطنهای مغز و چروک در شیارهای مغزی مشاهده شود (2). این بیماران کنترل خود را از دست میدهند و ثبات هیجانی ندارند (3). آنان گروه ناهمگونی از علائم را دارا هستند؛ ازجمله: حسادت، شکاک بودن، دیگر اختلالات رفتاری و شخصیتی، اختلال در انجام کارها و مراقبتهای شخصی، اختلال قضاوت، نواقص هوشی به@ویژه حافظه و...(4).
منابع:
1. موسوی همدانی، سیدمحمدباقر (1374 هـ ش)، ترجمه تفسیر المیزان، جلد 6/ 173، قم: انتشارات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم.
2. Sadock B, Sadock V, Ruiz P(2015). Kaplan and Sadock’s synopsis of psychiatry: Behavioral sciences/clinical psychiatry. 11th ed.
3. Sadock B, Sadock V, Ruiz P(2017). Kaplan and Sadock’s comprehensive textbook of psychiatry. 10th ed.
4. Ropper AH, Samuels MA, Klein JP, Prasad S(2019). Adams and Victor’s principles of neurology. 11th ed.
نویسنده:
دکتر علی اصغر اکبری
روانپزشک